Linkshandigen in het nieuws 2009

Linkshandige heeft andere hersenen
NIJMEGEN- Onderzoek met links- en rechtshandigen heeft grotere verschillen in hersengebruik aangetoond dan tot nu werd gedacht. Volgens de leerboeken is bijvoorbeeld gezichtsherkenning een actie die plaatsheeft in de rechterhersenhelft. Voor linkshandigen is dat niet zo; ze gebruiken beide hersenhelften evenveel, ontdekten onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het was al bekend dat het taalgebied en het motorisch gebied bij rechtshandigen vooral links in het brein zitten en bij linkshandigen zijn verdeeld over de twee hersenhelften. De Nijmeegse onderzoeksgroep ontdekte dat linkshandigen ook hun visuele actie verdelen over links en rechts.
Roel Willems van het Donders Instituut van de Radboud Universiteit noemt de verschillen tussen de links- en rechtshandigen en hun hersengebruik heel opvallend. Hij vermoedt daarom dat de hersenen van linkshandigen wezenlijk anders in elkaar zitten.
„De inrichting van de hersenhelften is flexibeler dan we dachten”, schrijft Willems in het tijdschrift Cerebral Cortex.
De zelf linkshandige Willems zegt dat het Nijmeegse onderzoek laat zien dat ‘handigheid’ veel meer inhoudt dan welke hand je voorkeurshand is. Willems beschouwt de mensheid als „de diersoort met de sterkste voorkeur voor één hand.” „Zelf ben ik aanhanger van de theorie dat specialisatie van de hersenhelften ruimte vrijmaakt in het brein om andere functies zoals taal te ontwikkelen”, aldus Willems. Dat het motorische en het taalsysteem in één hersenhelft zitten, zou er volgens hem op kunnen duiden dat gesproken taal is voortgekomen uit gebarentaal.
ANP 18 december 2009
---------------------------------------
Ondergoed voor linkshandige mannen

De Britse winkel Debenhams lanceert een ondergoedlijn voor linkshandige mannen. De innovatie betreft een horizontale opening in plaats van een verticale.
Met de nieuwe lijn doorbreekt de producent van het ondergoed, HOM, volgens Reuters een 75-jaar durende traditie. De onderbroeken zouden linkshandige mannen "zowel tijd als schaamte bij een toiletgang" besparen.

Hoewel naar schatting bijna tien procent van de Britse mannen linkshandig is, bestaan er alleen onderbroeken met rechtshandige openingen.

Z-vormig
"Als gevolg hiervan moeten linkshandige mannen veel dieper in hun onderbroek reiken en een ingewikkelde Z-vormige handeling uitvoeren", stelt een woordvoerder van Debenhams.

Er waren wel al boxershorts met een flexibele opening in het midden op de markt.

nuzakelijk.nl 24 september 2009

Linkshandigen nemen de kleine ongemakken voor lief
Vandaag is het de Internationale Dag van de Linkshandigen. En als geboren linkshandige moet ik me daardoor aangesproken voelen. Deze dag zegt me verder helemaal niets, behalve dan dat het herinneringen oproept aan de leftish struggle for life. Ook de hedendaagse ongemakken, die onverminderd aan linkshandigheid kleven, komen weer even bovendrijven.
Ik ben nog van een generatie die op de lagere school werd gedwongen om rechtshandig te leren schrijven. Ik was de enige in mijn klas en mijn afwijking werd als een heuse handicap gezien. Klasgenootjes keken me meewarig aan als de meester mij weer een twee voor de moeite gaf voor schrijven. De man had er ook geen enkele moeite mee om mij op grond daarvan niet te laten overgaan. Toen ik in de vijfde dreigde te blijven zitten werd het mijn moeder te gortig. Ze heeft deze kwelgeest op een goede middag de huid volgescholden en voor elkaar gekregen dat ik vanaf dat moment mijn dictees en huiswerk gewoon linkshandig kon uitvoeren. Het leed was geleden. Zij het dat het met natte inkt schrijven toch steeds een hele toer bleef, omdat de muis van de hand steeds net over het geschreven gedeelte schoof en het risico van vegen altijd aanwezig was.
Voor de rest heeft de linkshandigheid weinig verstoringen opgeleverd in mijn jeugdjaren. Sterker: ik oogstte veel bewondering met de wijze waarop ik schreef: niet van links naar rechts, maar van onder naar boven, met het papier 90 graden gekanteld. Wat mij tot op latere leeftijd wel moeite heeft gekost is het aan iemand spontaan de hand reiken. Uiteraard stak ik dan steeds mijn linkerhand uit, waardoor de andere handenschudder nogal in verwarring raakte. Inmiddels heb ik dat soort rechtshandigheid geheel onder de knie, zoals ik ook het glas hef met rechts. Hanteren van mes en vork blijven evenwel in spiegelbeeld. Dat heb ik nooit kunnen veranderen.
Dat er internationaal aandacht wordt gevraagd voor linkshandigheid is op zich niet verkeerd. Het gaat mij te ver om van discriminatie te spreken, maar feit is wel dat de linkshandige minderheid niet steeds bediend wordt met dezelfde hulpmiddelen en producten, voorzien van dezelfde gemakken. Ik noem maar even de scharen die vrijwel altijd specifiek rechtshandig worden vormgegeven. Gevolg: je vingers zitten in een kramp bij het knippen. Maar wie even doorzoekt kan ook nog wel universeel hanteerbare instrumenten te pakken krijgen.
Eigenlijk is er maar één apparaat, waarbij ik werkelijk last heb van de rechtshandige vormgeving: de spiegelreflexcamera en de wat grotere hybride digitale camera. Dat zit zo: linkshandigheid maakt je ook linksogig en linksorig. Zo hangt de telefoon steevast aan mijn linkeroor en kijk ik met mijn linkeroog door de zoeker van de camera. Omdat zoeker en objectief gepositioneerd zijn voor het rechteroog, heb ik dus het probleem dat mijn neus tegen de body drukt, als ik met links wil kijken. En de ontspanknop moet noodgedwongen rechts worden bediend. In het dure, professionele segment zijn geloof ik wel camera-body’s voor links te krijgen, maar bij de populaire camera’s kun je die keus wel vergeten.
Toch heb ik ook met die ongemakken leren leven, zoals zovelen met mij. Linkshandigen aller landen… ze hebben er vrede mee.
pluspost.nl 13 augustus 2009
---------------------------------------
Interview Radio 538 met Rene Bosch van de Linkshandigen Shop over de dag van de LinkshandigenRadio 538 interview met Rene Bosch over de dag van de Linkshandigen


13 augustus 2009
---------------------------------------
Linkshandigen iets intelligenter
BRUSSEL - Ze zouden slimmer en creatiever zijn, maar ook
vaker overlijden aan hersenbloedingen, borst-
en dikke darmkanker.

Maar kloppen al die beweringen over linkshandigen
ook? Op de Internationale Dag van de Linkshandigen,
gisteren, vroegen we het aan de Belgische
neuropsycholoog Kurt Beeckmans.

,,Er is inderdaad een sterke tendens om
linkshandigheid te linken aan intelligentie,
constateert Beeckmans. Dat het een voortvloeit
uit het ander is niet bewezen maar een sterk verband
is er wel volgens hem. ,,Wie een linkshandige
ontmoet, heeft meer kans dat die persoon intelligenter
is dan bij een ontmoeting met een rechtshandige.

Tussen linkshandig zijn en creativiteit bestaat
naar zijn zeggen eveneens verband. ,,Kijk maar
naar beroemde kunstenaars zoals Da Vinci, Rubens
en Michelangelo. Ze waren allemaal linkshandig.

De verklaring ligt in de ontwikkeling van het brein.
Beeckmans: ,,De rechterhelft van de hersenen, die de
linkerkant van het lichaam aanstuurt, is waarschijnlijk
beter ontwikkeld bij linkshandigen.

In die rechterhersenhelft bevinden zich eigenschappen
zoals creativiteit, driedimensionaal inzicht en
taalvaardigheid. ,,Om die reden lopen linkshandigen
minder kans op beschadiging van hun taalgebied bij een
hersenbloeding of andere neurologische aandoening dan
rechtshandigen.

Bij die laatsten bevindt 96 procent van het zogenoemde
taalgebied zich in de linkerhersenhelft. Bij linkshandigen
is dat slechts 70 procent volgens Beeckmans.

Dat onder linkshandigen ook meer adhd voorkomt,
is niet afdoende bewezen volgens de neuropsycholoog.
Hetzelfde geldt naar zijn zeggen voor aandoeningen
zoals borstkanker.

Ad.nl 14 augustus 2009
---------------------------------------
Linkshandigheid is nog steeds niet handig
APELDOORN – De tijd dat linkshandige kinderen per se rechts moesten leren schrijven, is voorbij. Maar nog steeds is het niet handig om links te zijn. Daarom is het donderdag de Internationale Dag voor Linkshandigen. Ze horen echt tot een minderheid: naar schatting 10 tot 15 procent van de mensheid is linkshandig. We leven dus in een rechtse maatschappij. De lijst met voorbeelden is lang. De bedieningsknoppen van elektrische apparaten zitten rechts. De schaar, de blikopener, het mes en de puntenslijper zijn voor rechtshandigen ontworpen. We zitten het liefst rechts van iemand tijdens het schrijven of eten in verband met het stoten van de armen. Het opklaptafeltje van congresstoelen bevindt zich rechts. Het eten van een frikandel met een plastic vorkje lukt alleen als je rechts bent omdat de kartelrand anders aan de bovenkant terecht komt. Om niet meer te noemen: een herenoverhemd heeft het zakje links zodat je er makkelijk met je rechterhand in kunt.

Duivel
In de middeleeuwen dachten ze dat de linkerhand de hand van de duivel was. Dat geloven we al lang niet meer, maar nog kort geleden werd linkshandigheid ls onhandigheid beschouwd. Vandaar het gezegde: je hebt twee linkerhanden. Kinderen op school moesten rechts leren schrijven, ook al waren ze zo links als wat. Ze kregen een tik op hun vingers als het niet lukte, of moesten een klas overdoen. Het gevolg: een onleesbaar handschrift, een traumaatje of allebei. Eerlijk is eerlijk: rechts schrijven is fijner, want je gaat niet met je hand over het geschrevene heen. Maar tegenwoordig mogen alle kinderen schrijven met hun voorkeurshand. En als ze die niet weten? Dan is er een test om te ontdekken of je rechts of links bent. Linkshandigen zijn meestal ook linksvoetig en linksogig. Ze gebruiken hun linkervoet om tegen een bal te schoppen en hun linkeroog om door een microscoop te kijken.

Twijfelachtig
De oorzaak van rechts- of linkshandigheid is onbekend. Erfelijkheid lijkt een rol te spelen. De voorkeurshand –pas op ongeveer zesjarige leeftijd bekend– ontwikkelt zich sterker, heeft een betere motoriek en bezit meer kracht. Volgens sommigen is er een verband tussen linkshandigheid en adhd, dyslexie, hersenbeschadiging en zelfs een lagere levensverwachting, maar veel hiervan is twijfelachtig. Een pré van linkshandigen: ze zijn creatiever, omdat hun rechter hersenhelft, waar de kunstzinnige cellen zitten, sterker is ontwikkeld. Op internet kunnen linkshandigen aangepaste producten bestellen: van een linkshandige schaar tot een dito toetsenbord. Mensen die allerlei dingen links en rechts evengoed kunnen, worden ambidext genoemd. De beroemde Italiaanse schilder Leonardo da Vinci was zo iemand.
De Amerikaan Dean R. Campbell richtte in 1975 de eerste belangenvereniging voor linkshandigen op en bombardeerde 13 augustus tot internationale actiedag. De eerste was op een vrijdag. Vrijdag de dertiende. Campbell koos er bewust voor. Uit zelfspot.
refdag.nl 12 augustus 2009
---------------------------------------
Mannetjeskatten meestal ‘linkshandig’
AMSTERDAM – Mannetjeskatten zijn bijna altijd ‘linkshandig’, terwijl vrouwtjeskatten een sterke voorkeur hebben voor hun rechterpoot. Dat hebben wetenschappers uit Noord-Ierland aangetoond. Chris HeijmansOnderzoekers van Queen’s University Belfast lieten 21 mannetjeskatten en 21 vrouwtjeskatten verschillende oefeningen doen, waarbij de dieren hun linker- of rechterpoot konden gebruiken.
Zo werden de katten uitgedaagd om een speelgoedmuis neer te slaan die aan een touwtje door de lucht zweefde. Daarna moesten de huisdieren een stukje tonijn bemachtigen uit een potje met een smalle opening. Bij de eerste oefening gebruikten de meeste katten afwisselend hun linker- of rechterpoot. Maar bij de laatste, meer uitdagende opdracht toonden alle katten een sterke voorkeur voor een bepaalde poot.
Testosteron
Alle mannetjeskatten visten de tonijn met hun linkerpoot uit het potje. Bij de vrouwtjeskatten bemachtigden 20 van de 21 dieren het stukje tonijn met hun rechterpoot. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behaviour.
Linkshandigheid komt ook onder mensen iets vaker voor bij mannen. Vooral baby’s die in de baarmoeder zijn blootgesteld aan en hoog gehalte van het mannelijk geslachtshormoon testosteron tonen later vaker een voorkeur voor hun linkerhand.
Gedrag
De Ierse wetenschappers kunnen echter moeilijk verklaren waarom het verband tussen geslacht en links- of rechtshandigheid zo sterk is bij katten.
“Mannelijke en vrouwelijke katten hebben sterk verschillende gedragspatronen als je kijkt naar hun manier van jagen en het verzorgen van hun jongen”, aldus hoofdonderzoekster Deborah Wells in de Britse krant The Daily Mail. “Misschien dat de mannetjes en vrouwtjeskatten daardoor op een andere manier gebruik maken van hun motorisch systeem.”
nu.nl 3 augustus 2009
---------------------------------------
Linkshandigen aan de macht
Vijf van de laatste zeven presidenten zijn Lefties

Barack Obama is dan misschien de eerste zwarte president van de
Verenigde Staten, de eerste linkshandige president is hij allesbehalve.
Terwijl amper één op de tien mensen de pen in de linkerhand neemt, waren dat er bij de laatste zeven presidenten maar liefst vijf. 'Geen toeval, want linkshandigen zijn intelligenter en creatiever', zegt de neuropsycholoog 'Ik ben linkshandig, raak er maar aan gewend.' Dat zei kersvers president Barack Obama toen hij zijn eerste officiële documenten ondertekende. Kans om eraan te wennen hebben de Amerikanen al gehad, want van de jongste vijf presidenten was alleen Bush junior rechtshandig. Sinds Herbert Hoover, die in 1929 aan de macht kwam, schreef de helft van de presidenten met de linkerhand. Bij de laatste zeven zijn er zelfs vijf linkshandig. Ook de Republikeinse kandidaat John McCain behoort tot het groepje. En dat terwijl er bij gewone mensen amper één op de tien kiest voor de linkerhand. Het zijn er te veel om toeval te zijn. 'Er is een sterk verband tussen linkshandigheid en intelligentie', bevestigt Kurt Beeckmans, neuropsycholoog aan de Vrije Universiteit Brussel. 'Er is wel nog niet bewezen dat het oorzaak en gevolg is. Maar als je een linkshandige tegen het lijf loopt, is de kans inderdaad groter dat het om een intelligent iemand gaat dan wanneer je een rechtshandige ontmoet.' Ook Mensa, de vereniging van hyperintelligente mensen, schat zijn aantal linkshandige leden op 20 procent of dubbel zo hoog als het statistische gemiddelde. En het IQ is niet het enige voordeel dat linkshandigen hebben. 'Ze zijn ook creatiever', zegt Beeckmans. 'Aan de kunstacademie gebruikt ongeveer 40 procent van de studenten de linkerhand. Denk maar aan Pieter Paul Rubens, M ichelangelo of Leonardo Da Vinci: er is een duidelijke link met creativiteit.' Een en ander is te verklaren door de ontwikkeling van hersenhelften. 'Omdat de linkerkant van het lichaam zijn orders krijgt van de rechterhersenhelft, is die helft bij linkshandigen waarschijnlijk beter ontwikkeld dan de andere', legt Beeckmans uit. En in die hersenhelft zitten nobele eigenschappen als creativiteit, fantasie, welbespraaktheid en driedimensionaal zicht. 'De andere hemisfeer bevat de meer wiskundige en exacte kennis. Al zijn dat natuurlijk ook eigenschappen die belangrijk zijn voor een president.' Toch benadrukt Beeckmans dat de opeenvolging van linkshandige presidenten ook kan berusten op toeval. 'Het onderzoek is nog niet zo ver gevorderd. We komen dan ook van ver, want enkele decennia geleden beschouwden ze linkshandigheid nog als een afwijking. Het was de hand van de duivel en werd geassocieerd met onhandigheid. Schoolkinderen moesten dan ook met rechts leren schrijven. Nu zijn we dat stadium gelukkig voorbij.' Want behalve creatief en intelligent zijn linkshandigen volgens verschillende onderzoeken ook beter in sport, onder andere omdat hun tegenstander het niet gewend is om het tegen een linkshandige op te nemen. En ze zouden zich gemakkelijker aanpassen aan ongewone situaties. Toch gaan linkshandigen beter niet naast hun schoenen lopen. Niet alleen is er een verband met dyslexie en zijn er meer linkshandige stotteraars, onderzoek wees ook uit dat ze gemiddeld negen jaar vroeger sterven dan rechtshandigen. Het is niet helemaal duidelijk waarom dat zo is, maar wel is zeker dat linkshandige vrouwen meer risico lopen om borstkanker te krijgen. Ook zware ongelukken met voor rechtshandigen ontworpen toestellen, zoals cirkelzagen, zouden de levensverwachting beïnvloeden.
Nieuwsblad.be 23 januari 2009
---------------------------------------
Is mijn kind linkshandig ?
Nog niet zo heel lang geleden werd linkshandigheid als gebrek gezien dat men zeker moest verbeteren. Gelukkig heeft men linkshandigheid nu als normaal aanvaard. Geen sprake meer van een linkshandig kind te verplichten om exclusief zijn rechterhand te gebruiken!
Erfelijkheid heeft een belangrijke invloed op het feit of men nu wel of niet linkshandig is. De waarschijnlijkheid dat je kind linkshandig is vrij groot. Zo’n 10% van de wereldpopulatie is linkshandig. Dit percentage wordt met 50% verhoogd wanneer één van de ouders linkshandig is.
Ben je benieuwd hoe het zit met je kind? Reik hem dan een speelgoed aan en kijk met welke hand hij deze spontaan vast neemt. Je kan dit experiment regelmatig opnieuw uitvoeren, zodat je kan waarnemen welke hand dominant is.
Op vierjarige leeftijd is bij de meeste kinderen reeds bepaald of ze nu links- of rechtshandig zijn. Maar bij 30% is dit nog niet bepaald. Onder hen kunnen er ook enkele kinderen bij zitten die aan beide handen even vaardig zijn.
Het is niet omdat je links- of rechtshandig bent aan de handen dat je dat ook bent aan de voeten, ogen of de oren. Kleine testen helpen je om het verschil te detecteren. Je kan bijvoorbeeld een bal smijten die hij met de voet terug naar jouw richting moet zenden. Zo zie je met welke voet je voetballer het meest reageert. Aan de telefoon kan je observeren aan welk oor hij liefst het apparaat houdt. En welk oog gebruikt hij om door het sleutelgat te loeren?
Nog een laatste opmerking: de meeste scharen, maar ook andere voorwerpen, zijn speciaal gemaakt op maat van rechtshandigen. Het kan zijn dat je kind toch zijn rechterhand gebruikt om te knippen, maar een aangepaste schaar kan ook praktisch zijn.
Zit er dus niet mee in of je kind als je kind linkshandig is. Het enige verschil is dat hij een ander gedeelte van zijn hersenen gebruikt dan zijn rechtshandige vriendjes. Hij zal zich dus moeten aanpassen aan een maatschappij die gemaakt werd door en voor rechtshandigen. Hoewel de laatste jaren steeds meer voorwerpen het leven van de kleine linkshandigen vergemakkelijken.
famiweb.be september 2009
---------------------------------------

www.linkshandig.info (c) 1999-2023met recht links-handig