Linkshandigen in het nieuws 2005

Waarom zijn sommige mensen links- en andere mensen rechtshandig?

Luuk is linkshandig. Hij vraagt zich af waarom sommige mensen links- en anderen rechtshandig zijn. Jetske en Luuk gaan naar de Vrije Universiteit van Amsterdam. Daar geeft Jan van Strien, een deskundige, het antwoord.

Hij doet enkele test waarbij zowel de linker- als de rechterhand gebruikt moet worden. Ook geeft hij uitleg over erfelijkheid.

Na het bezoekje aan de universiteit nemen Jetske en Luuk nog een kijkje op de tennisbaan waar linkshandige tennisser Jan Siermink aan het oefenen is.

Klik hier voor het filmpverslag op de site van WillemWever
www.willemwever.nl 25 oktober 2005
---------------------------------------

Jan des Bouvrie lanceert lifestyle adviseurs

DEVENTER - Vervuld van nauwelijks verholen trots heeft Neerlands bekendste binnenhuisarchitect Jan des Bouvrie gisteren de allereerste zes gediplomeerde lifestyle adviseurs gelanceerd. Zij pionierden de afgelopen jaren aan de Hogeschool Hanzesteden in Deventer. De populaire interieurpaus zette hoogstpersoonlijk zijn handtekening onder de getuigschriften. De meest nviteerde landgenoot ontbrak uiteraard niet op het examenfeestje van de academie die in de volksmond zijn naam draagt.
Eigen stijl
Hij drukte de vers gediplomeerden op het hart vooral een eigen stijl te hanteren. Waarmee hij maar wilde zeggen dat niemand op een Bouvrie-kloon zit te wachten. Ga voor je eigen lijn, je eigen kleur en je eigen sfeer. Een lifestyle is herkenbaar, doceerde Des Bouvrie.Auto, schoenen, kleren en kapsel allemaal in de dezelfde lijn. Lifestyle is de wereld waarin wij leven. De consument kan deze lifestyle adviseurs inhuren voor de inrichting van huis en tuin. De bewierookte meester van de eenvoud leende niet alleen zijn naam aan de opleiding, maar bedacht bijvoorbeeld ook de eerste studieopdracht, pleitte voor een excursie naar de woonbeurs in Keulen en verschafte een aantal studenten een exclusief stage-adres bij Het Arsenaal in Naarden, ja ook Jan des Bouvrie. Hij is meer dan marginaal bij de opleiding betrokken. Zijn visie is inmiddels ook een school geworden, vindt hij zelf.
Baan
Marije Dijkstra (30) is derhalve lifestyle adviseur uit de Des Bouvrieschool. Mensen zijn wel getriggerd door die naam, gaf ze toe. Maar zo langzamerhand begint de opleiding ook bekendheid te krijgen. In het dagelijks leven bestuurssecretaresse bij het Kadaster in Apeldoorn, werkt ze inmiddels ook freelance voor een interieur adviesbureau in Arnhem. Al deze mensen hebben al min of min direct een baan, wees Des Bouvrie op de kracht van de opleiding. De studie hecht op voorspraak van Des Bouvrie veel waarde aan creativiteit, waarbij zelfs gelet wordt op linkshandig of mensen met dyslexie. Zulke mensen hebben aparte vaardigheden, weet de meester. Studieleider Joop van Onzenoort stelde bij de uitreiking van de diploma's dat het van durf getuigt te kiezen voor een opleiding zonder verleden. Je weet niet wat het is en ook niet wat het wordt.
De studenten moeten daarvoor iets avontuurlijks hebben. En het is precies die eigenschap die waardoor deze zes studenten zijn geslaagd. De academie tegen de truttigheid, zoals een van de geslaagden de Jan des Bouvrie Academie noemde, mag zich verheugen in een goede belangstelling. Er staan in totaal 160 deel- en voltijdstudenten ingeschreven. In 2007 moet de studie geaccrediteerd worden, waarna het als een volwaardige hbo-opleiding te boek staat. Als die accreditatie niet komt, is de opleiding ten dode opgeschreven. De geslaagden: Frank van de Beld, Tanja Etting, Irma Reinders, Martine Verwey, Marijn Kramer en Marije Dijkstra.
De stentor 19 oktober 2005
---------------------------------------

Meer borstkanker bij linkshandigen
UTRECHT (ANP) - Linkshandige vrouwen hebben 40 procent meer kans op borstkanker dan rechtshandigen. Bij vrouwen die nog niet in de overgang zitten, is het risico zelfs twee keer zo hoog. Dat blijkt uit onderzoek dat het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) maandag heeft bekendgemaakt in de British Medical Journal. Het UMC komt tot de conclusie na een vergelijking van gegevens van 12.000 Nederlandse vrouwen geboren tussen 1932 en 1941. Vrouwen hebben een kans van ongeveer een op negen om tijdens hun leven borstkanker te ontwikkelen.
Bij linkshandigen ligt dat risico dus hoger. Van alle vrouwen in Nederland is 8 tot 9 procent linkshandig. Zij moeten volgens onderzoeker C. Uiterwaal van het UMC niet direct voor hun gezondheid vrezen. Of een vrouw links- of rechtshandig is, vormt slechts een van de factoren. Zo hebben ook vrouwen die laat in de overgang raken een hoger risico.
Wetenschappers tasten in het duister over de oorzaak van het hogere risico. De hogere kans en of baby’s linkhandig worden, hebben mogelijk beide te maken met bepaalde hormonen waar zij tijdens de zwangerschap aan worden blootgesteld, zegt Uiterwaal. Volgens hem kan de vergrote kans ook te maken hebben met de genen van de vrouwen.
Op dit moment is verder nog niet bekend of linkshandigen ook een hogere kans hebben op andere vormen van kanker. „Daar is heel weinig zicht op. Wij willen dit verder onderzoeken”, zegt Uiterwaal.
ANP 27 augustus 2005
---------------------------------------

Wilde chimpansees blijken overwegend linkshandig te zijn

Dat volgt uit een studie van de Amerikaanse primatologe Elizabeth Lonsdorf, deze week gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Dat is een opmerkelijke bevinding, want chimps in gevangenschap zijn meestal rechtshandig. Onderzoekers vroegen zich al langere tijd af of die rechtshandigheid 'chimp-eigen' is, of een gevolg van het feit dat chimps in gevangenschap opgevoed worden door mensen - die meestal rechtshandig zijn. Van 1998 tot 2001 bestudeerde Lonsdorf zeventien chimpansees in het Gombe Nationaal Park in Tanzania, het natuurgebied waar Jane Goodall haar baanbrekende observaties deed. Lonsdorf observeerden hoe de apen hun favoriete lekkernij - termieten - bemachtigden. Dat doen ze door met stokjes in termietenholen te peuteren, om vervolgens de termieten van het stokje te likken. De chimps hadden allemaal een voorkeurshand, en bij de meesten was dat hun linkerhand. Links- of rechtshandigheid zit bovendien in de familie, constateert Lonsdorf. Zijn de ouders links, dan zijn hun jongen dat ook. Of links- of rechtshandigheid aangeboren is, of aangeleerd, wordt uit dit onderzoek niet duidelijk www.noorderlicht.vpro.nl 15 augustus 2005
---------------------------------------

www.linkshandig.info (c) 1999-2023met recht links-handig