Linkshandigen in het nieuws 2007

Leven in gespeigelde wereld
LOCHEM - Lezing gehouden in Lochem door René van Oijen Probeer als rechtshandige maar eens een wijnfles te ontkurken met een kurkentrekker voor linkshandigen. Het lukt je misschien wel, maar het gaat wel met veel gestuntel gepaard. In ieder geval komt er veel denkwerk, creativiteit en extra spierinspanning bij te pas. Bezoekers van het Akku-eetcafé in de Eetgalerie in Lochem konden gisteren aan den lijve ervaren waar linkshandigen in onze rechtshandig-ingestelde maatschappij tegenaanlopen bij heel gewone, dagelijkse zaken als het schillen van een aardappel met een dunschiller of het schrijven in een spiraalschrift. Rustend dierenarts René van Oijen uit Laren heeft zich, als rechtshandige echtgenoot van een linkshandige vrouw en vader van twee linkshandige zoons, verdiept in de wereld van de linkshandigen. Omdat hij in de thuissituatie voortdurend te maken heeft met een spiegelbeeldige wereld: een strijkplank die altijd 'verkeerd-om' staat, een computermuis die hij elke keer aan de 'verkeerde' kant naast het toetsenbord vindt.
Een wereld die voor linkshandigen (toch een op de tien mensen) aan de orde van de dag is. Die hebben het dan ook vaak niet gemakkelijk in onze door rechtshandigen gevormde en gedomineerde maatschappij. Waarin links vaak ook nog eens synoniem is voor onhandig, gebrekkig en achterbaks. Van Oijen vertelde daarover op een zeer onderhoudende manier die voor zijn publiek ook heel herkenbaar bleek. Af en toe deed hij met hen een testje, zoals met de kurkentrekker, of stelde een vraag over iets waar je, als rechtshandige nooit bij stil staat.
Van Oijens eigen vrouw Lenny - ooit gedwongen tot rechtshandig schrijven - hanteert de pen inmiddels weer links. Bewust. "Omdat ze merkte dat ze alleen dan tegelijk kon schrijven, praten en luisteren." Rechtshandigheid is voor het gros van de mensen iets waar nauwelijks bij stil wordt gestaan. Linkshandigen moeten zich doorlopend aanpassen, steeds een beroep doen op hun eigen creativiteit en inventiviteit. Waarbij het voor hen weer een voordeel is dat hun rechterhersenhelft beter is ontwikkeld, want juist daar zetelt de creativiteit. Bij de lunch mochten de rechtshandigen daarop een beroep doen. Aan spiegelbeeldig gedekte tafels.
Feitjes over linkshandigheid volgens dhr Van Oijen
* Linkshandigheid is niet erfelijk bepaald, al zit er wel ergens in de genen een voorkeur"Die aanwijzingen zijn er"
* Zijn beide ouders rechtshandig, dan is de kans op een linkshandig kind 11 procent. Is een ouder links en de ander rechtshandig dan is de kans op een linkshandig kind 17 procent. Zijn beide ouders linkshandig dan is de kans op linkshandigheid 30 procent
* Negen van de tien mensen is rechtshandig, acht van de tien rechtsvoetig, bij zeven van de tien is het rechteroog dominant bij zes van de tien het rechteroor
* In kastelen gaan wenteltrappen veelal rechtsom, omdat ze dan beter te verdedigen waren door rechtshandigen.
* In arabische landen staat links voor onrein. Dat is de hand Waarmee je je billen afveegt.
De stentor 1 juni 2007
---------------------------------------
Winkel voor linkshandigen
De Linkshandigen Shop is jaren geleden opgezet door Mirjam Beek en de broers Edwin en René Bosch. Vooral de meest simpele huis - , tuin - en keukenproducten worden aangeboden. Zo zijn er tig soorten linkshandige scharen en is er een groot aanbod van pennen, potloden en passers.
Op de website http://www.linkshandigenshop.nl/ worden de aangepaste producten verhandeld. Daarnaast is er veel informatie over linkshandigheid zelf.

Overigens zijn de producten van de Linkshandigen Shop ook verkrijgbaar bij Jan Rauw Hobbyhuis in Deventer.
1 juni 2007
---------------------------------------
Linkshandigheid stelt de wetenschap nog voor raadsels
LOCHEM/ZUTPHEN - Linkshandigen zijn een vaak benadeelde minderheid. Bovendien moeten ze veelal opboksen tegen vooroordelen. Links staat voor onhandig, gekreupel, gestuntel. Rechts voor oprecht, goed. Dat is al zo in de bijbel, waar de bokken en de geiten van elkaar worden gescheiden. De bokken, de ongelovigen, naar links, de geiten, de gelovigen, naar rechts. Ook de duivel wordt vaak als linkshandige afgebeeld" , vertelt rustend dierenarts René van Oijen uit Laren. Van Oijen heeft zich verdiept in linkshandigheid.
Naar schatting is tien tot vijftien procent van de mensheid linkshandig. De oorzaak van links- of rechtshandigheid is vooralsnog onbekend, al lijkt erfelijkheid een rol te spelen.
Vroeger werd linkshandigheid gezien als een afwijking. In een grotendeels rechtshandig ingerichte wereld werden linkshandigen gezien als onhandig. Daaruit vloeide onder andere het gezegde 'twee linker handen hebben' uit voort. Verder werd een tijd geloofd dat linkshandigen eerder zouden sterven en zijn er studies gedaan waaruit zou blijken dat linkshandigen meer ongelukken veroorzaken.
Er zijn ook mensen die geen voorkeurshand hebben. Zij worden ambidext genoemd en kunnen de meeste handelingen zowel met hun linker- als rechterhand goed uitvoeren. Sommige mensen zijn van nature ambidext, andere mensen zijn gedwongen ambidext geworden. Laatsgenoemde groep zijn mensen die van nature linkshandig waren, maar bijvoorbeeld op school zijn gedwongen om rechtshandig te werken.
Linkshandigheid wordt vaak in verband gebracht met zaken als ADHD, dyslexie en creativiteit, maar harde bewijzen hiervoor zijn er niet. Vooralsnog is het vooral een onbekend fenomeen.
De Stentor 6 juni2007
---------------------------------------
Onder het mes
Linkshandige vrouwen, opgepast. Vergeleken met uw rechtshandige buurvrouw heeft u bijna vijf keer zoveel kans om aan darmkanker te overlijden. Ontspringt u die dans, haal dan niet opgelucht adem, want ook uw kans om te sterven aan een beroerte ligt bijna vier keer zo hoog. Alsof dat nog niet genoeg is, loopt u ook nog eens extra risico om te overlijden aan borstkanker, zij het alleen in de jaren vóór de overgang – na die tijd ebt dit gevaar weg. Voor wie nu nog verder durft te lezen: deze jobstijdingen komen van het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen, een onderdeel van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Onderzoekers van die instelling hebben hun risicoschattingen onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Epidemiology. Twee jaar geleden deden ze al een voorzet in het British Medical Journal.
De waarschuwing dat linkshandigen voor hun leven moeten vrezen, is bepaald niet nieuw. De neiging om een pen links vast te houden wordt al decennialang in verband gebracht met ziektes, neurologische stoornissen en vervroegde sterfte. In 1991 meldden twee psychologen zelfs dat linkshandigen gemiddeld negen jaar korter zouden leven dan rechtshandigen. De afwijkende handvoorkeur, aanwezig bij ongeveer een op de tien personen, zou dus haast even dodelijk zijn als roken, dat tien levensjaren kost.
Bij nadere beschouwing blijft er van zulke conclusies meestal weinig over. Neem die ’minus negen jaar’. Daarbij hadden de onderzoekers er simpelweg geen rekening mee gehouden dat mensen vroeger vaak gedwongen werden om met rechts te schrijven. Als je onder ouderen nauwelijks linkshandigen aantreft, mag je kortom niet concluderen dat die mensen massaal zijn gestorven. Ze leven nog steeds, alleen staan ze als ’rechts’ in de tabellen.
De Utrechters hebben die valkuil ontweken. Ze vroegen 12.000 vrouwen die tussen 1932 en 1941 waren geboren naar hun oorspronkelijke handvoorkeur. Zo verkregen ze zuivere gegevens, en ook die wezen op een verhoogde sterfte. Moeten linkshandigen dus toch het ergste vrezen?
Nee. Het onderzoek vertoont namelijk een ander mankement: het is gebaseerd op een erg klein groepje deelneemsters. Weliswaar begonnen de onderzoekers met 12.000 personen, maar het kostte te veel tijd om die allemaal te blijven volgen. Gaandeweg beperkten ze zich daarom tot 1455 vrouwen, van wie er in dertien jaar 240 overleden: 37 links- en 203 rechtshandigen. Zulke lage aantallen leveren al snel statistische onzin op.
Bovendien bieden de onderzoekers geen biologische verklaring voor het gesuggereerde verband. Wat heeft de linkerhand in vredesnaam met darmkanker te maken? Weliswaar denken ze borstkanker en linkshandigheid te kunnen toeschrijven aan een hoge concentratie testosteron in de baarmoeder, maar dat idee is omstreden. De Italiaanse epidemiologe Olga Basso levert in Epidemiology dan ook een cynisch commentaar. „Ik geloof niet dat mijn linkerhand mij voortijdig het graf in trekt”, schrijft ze, om te concluderen dat niet zozeer de linkshandige, maar het onderzoek naar linkshandigheid zelf aan allerlei kwalen lijdt.
Trouw 4 mei 2007
---------------------------------------
Als Linkshandige Overleven
Linkshandigen worden vaak afgeschilderd als klungelig in deze wereld ontworpen voor rechtshandigen. Gelukkig zijn er manieren om als linkshandige net zo makkelijk door het leven te gaan als een rechtshandige! Heb jij twee linker handen ofzo? Linkshandigen worden vaak afgeschilderd als klungelig of onhandig. Geen wonder, ze leven in een wereld ontworpen voor rechtshandigen. Ik ben zelf linkshandig (eigenlijk een beetje tweehandig) maar heb er nooit bij stil gestaan hoe onhandig sommige producten zijn ontworpen. Zo baal ik altijd van het schrijven in dikkere schriften, scrollen op m’n PDA en duurde het lang voordat ik kon schakelen tijdens m’n rijlessen. Op Wikipedia vond ik de volgende veel voorkomende ergernissen van linkshandige mensen: Veel voorkomende ergernissen van linkshandigen
•Knippen met een rechtshandige schaar. (Sommige linkshandigen lossen dit op door met de rechterhand alleen de schaar open en dicht te doen, en met de linkerhand het papier zo te bewegen dat de lijn gevolgd wordt) •Rechts zitten van iemand tijdens het schrijven of eten (stoten van de armen)
•(Ergonomische) computermuizen
•Nummertoetsen (die zitten rechts van het toetsenbord)
•Schriften en boeken (leunen over de kaft, kantlijn aan verkeerde kant)
•Cirkelzaag en sommig ander gereedschap waar bedienknop rechts zit
•Schrijven met vulpen (linker hand gaat over natte inkt > vlekken). Dit probleem treedt alleen op in talen waarin van links naar rechts geschreven wordt. Bovendien vlekt de gewone, rechtshandige, vulpen in de hand van een linkshandige. •Moeilijk om recht te schrijven op papier of schoolbord (hand gaat over de tekst heen, waardoor je moeilijk in een rechte lijn kan schrijven)
•Leren schakelen in auto in een land waar men rechts rijdt (duurt lang in verband met slechte fijne motoriek rechts)
•Schrijven met fineliner als een rechtshandige daarmee geschreven heeft (slijt blijkbaar anders)
•Steelpan en soep-/juslepel met schenktuitje
•Bedienen van schuifbalk van PDA (zit rechts, linkerhand gaat over beeld)
•Het eten van een frikadel speciaal met behulp van een plastic, rechtshandig vorkje met kartelrand is gedoemd te mislukken bij linkshandigen.
•Gebruik van sommige videocamera’s omdat de bediening rechts zit.
•Kookplaten waarbij de regelknoppen aan de rechterkant zitten, waardoor linkshandigen tijdens het bedienen ervan hun linkerarm boven de hete pannen hebben.
•enzovoort…
Gelukkig is er hulp om als linkshandige te overleven
Ja, we hebben het moeilijk. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel producten te verkrijgen die aangepast of speciaal zijn ontworpen voor linkshandigen. Neem bijvoorbeeld de symmetrisch ontworpen computermuizen van Logitech. Deze zijn eenvoudig te gebruiken voor linkshandigen.
Op de website www.linkshandigenshop.nl vind je allerlei producten die geschikt zijn voor linkshandigen waaronder scharen, bestek en linkshandig gereedschap. Handig dus!

Toch liever rechts?
Ben je het zat om linkshandig te zijn en wil je rechtshandig worden? Hier worden wat doeltreffende methodes besproken. Je hoeft alleen even je lievelingshand een paar weekjes vast te binden
---------------------------------------
Ontdekking Erfelijkheid speelt rol
Britse wetenschappers hebben het gen ontdekt waardoor linkshandigheid ontstaat. LRRTM1 is het gedoopt. De onderzoekers denken dat het gen ook nieuw zicht biedt in schizofrenie. Ze vermoeden een verband tussen de aanwezigheid van het gen en de ziekte. Het vermoeden dat erfelijkheid een belangrijke rol speelt bij linkshandigheid is nu voor het eerst bevestigd. Het gen dat linkshandigheid bepaalt, is volgens de wetenschappers verant­woordelijk voor de omdraaiing van bepaalde hersenfuncties, zoals spraak en emoties. Bij rechtshandigen con­troleert de linkerkant van de herse­nen die functies, bij linkshandigen is dat omgekeerd. Maar het belangrijkste vraagstuk dat de onderzoekers dus misschien kunnen oplossen is dat over schizo­frenie. Ze denken dat er een link is tussenlinkshandigheid en schizofre­nie. Bij onderzoek van schizofrenen is namelijk een ongebruikelijke ba­lans gevonden in de hersenen. Bij linkshandigen zou een soortgelijke situatie bestaan. Blijven over alle te kraken mythes over linkshandigheid. Klopt het dat ze creatiever zijn dan rechtshandigen? Zijn linkshandigen echt zo onhandig, zoals blijkt uit het gezegde 'twee linkerhanden hebben'? Zijn a beter in man-tot-man gevechten? Dit laatste ontkent Rik Smits, niet alleen zelfverklaard deskundige op dit terrein, maar ook auteur van het boek De Linkshandige Picador. 'Er is meer sprake van een verrassingsvoordeel dan een fysiologisch voordeel. Het blijft een verassing als je bij boksen in plaats van een rechtse, ineens linkse hoek in je gezicht krijgt’.
De Pers 1 augustus 2007
---------------------------------------
Linkshandigen meer kans op schizofrenie
Wetenschappers hebben het gen ontdekt dat tot linkshandigheid leidt. Dragers van het gen zouden een licht verhoogd risico op schizofrenie lopen.
Linkshandigen lopen een groter risico op schizofrenie Dat meldt de Britse zender BBC. Uit onderzoek van Oxford University blijkt dat het gen, LRRTM1, een sleutelrol speelt in de controle van functies van het brein, zoals spraak en emoties. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in Molecular Psychiatry.
Emoties
Bij mensen die rechtshandig zijn worden spraak en taal gestuurd vanuit de linkerhelft van de hersens, en emoties door de rechterhelft. Bij linkshandigen is dit vaak juist andersom. Volgens de onderzoekers komt dit door het ontdekte gen. ‘We hopen door deze studie meer te gaan begrijpen van de asymmetrie van het menselijk brein’, aldus hoofdonderzoeker Clyde Francks.
Schizofrenie
Volgens hem hoeven linkshandige mensen niet bang te zijn voor het verband met schizofrenie. ‘Hier komen veel meer factoren bij kijken. De meesten zullen nooit last van schizofrenie krijgen’.
Ongeveer 10 procent van de mensheid is linkshandig.
Elsevier.nl 31 juli 2007
---------------------------------------
Nationale dag voor linkshandigen
Driemaal hoera voor alle linkshandigen. Vandaag is het de dag van de linkshandigen, een internationale feestdag om aandacht te vragen voor de ongemakjes van linkshandigen in deze door rechtshandigen gedomineerde wereld. De dag werd voor het eerst gevierd op 13 augustus 1992.
Maar het is niet alleen maar kommer en kwel. Linkshandige mensen zijn vaak uitvinders of mensen die de wereld hebben verrijkt met belangrijke dingen, de excentrieke denkwijze van een linkshandige creëert vaak geniale gedachtegangen bij hen. Om enkele voorbeelden te noemen:

Charlie Chaplin (acteur/regisseur)
Leonardo da Vinci (kunstenaar/uitvinder)
Jack the Ripper (moordenaar van beroep)
Michelangelo (kunstenaar)
Paul McCartney (componist/zanger van The Beatles)
Tiberius (Romeins keizer)
Eminem (Rapper)
Anne Govaert (zanger Krezip)
Albert Einstein (bedenker van de relativiteitstheorie maar vooral bekend als violist)
M.C. Escher (graficus en wiskundige)
H.G. Wells (schrijver)
en natuurlijk ijsberen in het algemeen.

Enkele belangrijke alledaagse voordelen van het linkshandig zijn:

Arabisch en Hebreeuws schrijven is stukken eenvoudiger
Je kunt gemakkelijker lezen in spiegelbeeld
Sommige linkshandigen kunnen in plaats van links naar rechts ook van boven naar onder schrijven terwijl het papier recht ligt.
Hoe herken je nu een linkshandige? Heel eenvoudig: bij linkshandigen hangt de rechter testikel over het algemeen lager dan de linker, bij rechtshandigen is dit andersom.
Maar om er achter te komen of iemand linkshandig is kun je hem of haar ook een heel leven volgen. letterlijk dan wel te verstaan, want linkshandige mensen leven gemiddeld 9 jaar korter dan rechtshandige mensen.
Of we de oorzaak hiervan moeten zoeken bij al die kleine ongemakjes met rechtshandig gereedschap (zoals kettingzaag, cirkelzaag en het aardappelschilmesje) is tot op heden onbekend
Weblog.beelen.net 13 augustus 2007
---------------------------------------

www.linkshandig.info (c) 1999-2023met recht links-handig